СТРОИТЕЛСТВОТО НА ОБЕКТА Е ВЪЗОБНОВЕНО

Във връзка с подобряване на метеорологичните условия и повишаване на температурите, на 14.02.2017г. строителството на обект „Археологически комплекс с приемна сграда, информационен център, открити и покрити площи за експозиция и учебна археология“ беше възстановено. Строително-монтажните работи продължават с бързи темпове, за да бъде напълно компенсирано забавянето от спирането поради влошените метеорологични условия през зимните месеци.
В най-скоро време предстои да се приключи с грубото строителство и да бъдат създадени подходящи условия за поставяне и монтиране на оборудването и обзавеждането.
В резултат от изпълнението на дейностите по проекта посетителският център ще бъде оборудван с многофункционална софтуерна информационна система, която ще предоставя обща информация за експозицията, тематична информация за експонатите, план с разположението на залите, информация за бъдещи и настоящи изложби.
Предвидена е и многопроекторна система, която да осигурява големи видео прожекционни площи. Всеки посетител ще има възможност да се възползва от индивидуална екскурзоводска система, чрез която да получи едно великолепно изживяване, разглеждайки и опознавайки обекта.
Посетителят ще има възможност да се докосне до атмосферата на тракийските земи и чрез специално изработените по оригинални исторически документи аксесоари и атрибути – корони, бижута, гривни, огърлици, пръстени, щитове, мечове, копия, лъкове, стрели, керамика, монети, съдове и др.
На разположение на посетителите за още по-интересно преживяване ще бъдат и уникалните занаятчийски работилници, които ще бъдат оборудвани с глиномес, керамична пещ, грънчарско колело, стан за тъкане. Единствена по рода си карта на тракийските могили в България ще даде по-ясна представа за историческото наследство, оставено от траките по нашите земи.