Тракийски владетел погребан в могила край Пловдив

Малтепе

Малтепе е с огромни размери и по тази причина е запазена от иманяри, казва кметът на община „Марица“ Димитър Иванов.

Неизвестен тракийски вожд и членове на семейството му са погребани в Малтепе – една от най-големите могили у нас и на Балканите, която се намира край село Маноле. Това твърди директорът на пловдивския археологически музей доц. д-р Костадин Кисьов. Култовият обект е само на 17 км от града и е с огромни размери. Диаметърът на насипа, издигнат от човешка ръка, е 110 м, а височината 26 метра. Могилата не е ограбена, тъй като не е лъжица за иманярите. На върха й се вижда само един плитък изкоп, направен от търсачи на съкровища. Специалистите са категорични, че те не са успели да стигнат до саркофазите. Извършеното геофизично проучване на горната част на Малтепе преди повече от 10 г. е показало наличие на 7-8 гроба.

В центъра на грамадата е гробницата на местен тракийски владетел.
„Очаквам при разкопките да бъдат открити скъпи предмети, принадлежали на аристократа и фамилията му. Вероятно ще има и колесници“, коментира доц. Кисьов. Могилата е досипвана отгоре при погребенията на близките на велможата. Техните урни също ще са непокътнати.

Община „Марица“, на чиято територия е обектът, е подготвила проект за разкопаването му и изграждане на музей на открито. Такъв има във Вергина, където е гробницата на Филип II Македонски.

„Експозицията ще показва артефактите от могилата. Гробницата на тракийския владетел ще бъде консервирана и отворена за посещения“, обяснява кметът на община „Марица“ Димитър Иванов. Първият етап от проекта предвижда проучване на Малтепе и укрепване на по-сложните гробни съоръжения, каквото е предписанието на министерството на културата. Във втория етап ще се изгражда инфраструктурата. Предвижда се целият терен около земния насип да се оформи като парк с традиционните за региона дървесни видове – акация, липа, дъб, черна топола, леска. Ще бъдат построени алеи, чешми, места за почивка, информационен център, паркинг за автобуси и автомобили. Входът за ученици, студенти и техните преподаватели ще е безплатен.

Общината е кандидатствала с проекта за финансиране по Норвежката програма.

Източник: 24часа