Започват да копаят могилата Малтепе край Маноле

могила Малтепе

Археологическото лято на 2015 година за пловдивския екип на шефа на РАМ доц. Костадин Кисьов ще премине под знак на разкопаване на най-голямата тракийска гробница у нас Малтепе край село Маноле. Община Марица е подготвила проект за експониране на високата 26 метра и с диаметър 150 метра могила. Музеят ще бъде на открито, както е направено с  гробницата на Филип II Македонски във Вергина.

 

Доц. Костадин Кисьов заяви пред колегите от PlovdivskiNovini.com, че тази могила е издигана на 4-5 пъти и има близо осем знатни гроба. Той счита, че в гробниците ще се намерят уникални богатства.    „Под земята се крият тракийски фамилни гробници. Могилата е огромна като площ и изисква организирани разкопки на археологическа експедиция. Малтепе е на височина 25 м. В пъти по-голяма от могилата, под която изскочи уникалната гробница Старосел.

След разкриването всичко намерено там ще се експонира на място и  Малтепе ще се превърне в най-големия музей на открито на Балканския полуостров.”, казва директорът на Археологическия музей под тепетата.  Досега проучвания на Малтепе няма. Разкопки са правени на съседна могила 3 на 15 метра. Под насипите е открит крематориум, където са изгаряни членове на знатни фамилии. Един метър пепел открихме с много останки от животни и 7-8 индивида, както и керамика, каза доц. Кисьов и уточни, че след това аристократите са погребвани на Малтепе. Дали са само мъже и дали има жени ще се уточнява в процес на разкопките. 

  Предполага се, че най-ранното погребение на кота 0 е от V-IV век преди Христа. Геофизика е правено до 10 метра и тя показва наличие на гробни съоръжения, казва доц. Костадин Кисьов.   Проектът за Малтепе предвижда работа на два етапа. Първият включва разкриване на гробниците и консервирането им на място. Вторият етап предвижда изграждане на инфраструктура – паркинг, осветление, туристически център и сграда за изложба на находките. “Могилите служат и като обект за туризъм. Освен да се правят разкопки, трябва и да се  експонира. Хубаво е да има изградена цялостна концепция за дадена могила, за да се  превръщат в музей и туристически обект.”, казва доц. Костадин Кисьов.