Warning: Undefined array key "remove_page_param_from_query" in /home/maltepeb/public_html/wp-content/plugins/advanced-iframe/advanced-iframe.php on line 1331

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/maltepeb/public_html/wp-content/plugins/advanced-iframe/advanced-iframe.php:1331) in /home/maltepeb/public_html/wp-content/plugins/advanced-iframe/advanced-iframe.php on line 374

Warning: Undefined array key "cookie_samesite_filter" in /home/maltepeb/public_html/wp-content/plugins/advanced-iframe/advanced-iframe.php on line 377

Warning: Undefined array key "enable_content_filter" in /home/maltepeb/public_html/wp-content/plugins/advanced-iframe/advanced-iframe.php on line 1206
Здравко Данаилов – Проект "Музей на открито Малтепе"
Warning: Undefined array key "add_ai_external_local" in /home/maltepeb/public_html/wp-content/plugins/advanced-iframe/advanced-iframe.php on line 527

Приключи работата по проекта „(Пре-)открий и съхрани“.


Warning: Undefined array key "replace_iframe_tags" in /home/maltepeb/public_html/wp-content/plugins/advanced-iframe/advanced-iframe.php on line 1026

 Фондация „Стойна Кръстанова“ има удоволствието да съобщи, че приключи работата по проекта „(Пре-)открий и съхрани“. Опазване на нематериалното културно наследство на Община Марица“ – научно-приложен проект, изпълнен от изследователи от катедра „Етнология“ на Философско-историческия факултет към Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“ и представители на Културно-информационния център „Малтепе“, с. Маноле. Неговата цел беше да проучи, документира, придаде ценност (валоризира) на нематериалното културно наследство на община Марица и да го представи пред широката общественост. Едногодишните теренни изследвания дадоха възможност не само да се събере богат етнографски материал, но и да се разбере мнението на хората за местното културно наследство, да се изяснят процесите, ролята на семейството, читалището и училището за неговото съхраняване и предаване на младите.

Изследователските подходи към наследството и данните, които събрахме при проучването, дават възможност да се покажат връзките между нематериално и материално, визуално и сетивно, старинно и обновено. Във всички случаи на преден план излиза неговото символно значение и ролята му за представяне и самоидентифициране на местната общност. В резултат на проучванията събрахме аудио- и визуални материали, на чиято основа се създаде изложбата „Преоткрий и съхрани“, видеоматериалите „И моята майка, и моята баба месеха…“ и „Ръцете създават душата на съда“, както и филмът, носещ заглавието на проекта. Беше подготвена и образователна програма, предназначена за деца и младежи, посещаващи Културно-информационния център „Малтепе“. С нейна помощ наследството се включва и в съвременните културни практики, подпомагайки утвърждаването и обновяването на местните традиции. Така целият екип и фондацията се опитахме да подпомогнем изграждането на чувствителност към културното наследство и утвърждаването на местната културна идентичност.

Изложбата може да се разгледа в залата на Културно-информационен център „Малтепе“, където ще бъде експонирана за постоянно.

Бихме искали да благодарим на хората на Община Марица, които споделиха с нас своите знания, спомени, размисли, на работещите в читалищата, които са стожери за съхраняване и представяне на местното наследство, както и на всички институции, които ни подкрепяха в нашата работа.

УЧАСТНИЦИ В РАБОТИЛНИЦА НА МАЛТЕПЕ СЕ УЧИХА ДА ПРАВЯТ КИРПИЧЕНА СТЕНА И ПЛЕТ

Еднодневна работилница за представяне на традиционни техники за работа с естествени материали се проведе през уикенда в Културно-информационен център „Малтепе“.

Събитието е по проект, финансиран от Европейски земеделски фонд за развитие на селските райони по Програма за развитие на селските райони 2014 – 2020 г.

Арх. Кубрат Милев, арх. Николай Маринов, арх. Ирина Аргирова и майстор-грънчарят Радостин Ганев грабнаха вниманието на аудиторията с лекциите си за традиционните похвати в строителството с естествени материали и културното наследство-материално и нематериално.

В лекцията „Традиционни похвати в строителството с естествени материали“, участниците се запознаха с основните понятия в областта на естествените материали и техните характеристики.

Бяха  разгледани материалите и строителните техники, които са използвани във времето по българските земи. По-детайлно се акцентира на 2 техники: кирпичената зидария, с нейните подвидове-носеща и пълнежна функция и плета, като преграждаща и неносеща преградна стена. Засегната бе и проблематиката при приложението на тези традиционни похвати в съвременните строително-технически изисквания, норми и наредби.

В лекцията „Културно наследство, материално и нематериално“, бяха обсъдени методите за опазване на културното наследство: консервация, реставрация, реконструкция, интерпретация, адаптация.

Всички участници се включиха в демонстрациите по изработка на стена посредством техниката „плет“ използвайки леска, подготовка на кирпичени тухли и стена посредством зидане с кирпич и източване на глинен съд на грънчарско колело.

За изпълнението на проекта Културно-информационен център „Малтепе“ бе оборудван с нова техника – двустранно крачно грънчарско колело, специализиран стелаж за съхнене на глинени съдове и работна маса, които ще бъдат използвани за работилниците с деца.

Заснетото кратко видео, подготвените демонстрационни пана и новопридобитите знания пък ще бъдат приложени за разработка на методика на детската образователна игра на тема „Приложението на глината в строителните техники в хода на човешката история“.

smart
smart
smart

Заповядайте в еднодневната работилница на тема: „Представяне на традиционни техники за работа с естествени материали“

Повишената чувствителност на обществото към екологията и зеления начин на живот, се очертава като все по-важен фактор в дизайна на средата, в която живеем. Въпросът е как да живеем по – природосъобразно, без да напускаме града и как светът на високотехнологичните индустрии и светът на природата да се срещат и съществуват заедно. В търсене на решение на това предизвикателство на новото време, ние се обръщаме към позабравените и незаслужено пренебрегвани естествени материали и тяхното функционално и естетическо приложение в архитектурата и дизайна на вътрешните пространства.

Заповядайте в еднодневната работилница на тема:
„Представяне на традиционни техники за работа с естествени материали“

Където ще можете да се включите в демонстрациите на:
o Изработка на стена посредством техниката „Плет“, използвайки леска
o Изработка на кирпичени тухли и стена посредством зидане с кирпич
o Източване на глинени съдове на грънчарско колело
Място на провеждане: Културно-информационен център „Малтепе“ , село Маноле
Начало: 9:00 ч.

Броят на участниците в работилницата е ограничен!
Участие се заявява предварително до 10 май 2021 г.
За записване и повече информация: Дияна Мичокова, тел:088 400 792, Еmail:maltepe@maritsa.org

Неда Начева в Културно-информационен център „Малтепе“

Всеки е мечтал да се понесе на крилата на мечтите си, но истината е че зад всяка мечта, зад всеки полет се крие много труд, постоянство и смелост. С годините Неда превърна своята страст към изкуството от хоби в реализирана мечта. Днес, ние можем да съприживеем нейното фино усещане за красота чрез произведенията й, които носят наслада за душата. Щастливи сме, че Неда избра пространството на КИЦ „Малтепе“ за своята поредна изява и й пожелаваме творческо вдъхновение и успехи. Нейните картини докосват най-романтичните струни на сърцата ни и внасят класа, стил и завършеност на интериора.

#https://nedanacheva.com/
https://www.instagram.com/nedanacheva/

Проект „Биологично моделиране на животинска клетка“

Проект „Биологично моделиране на животинска клетка“ експерементален първи етап. Участници-ученици гимназиален курс Езикова гимназия „Иван Вазов“ гр. Пловдив

Майсторски клас по грънчарство и керамика „Свещник-подарък“

МАЙСТОРСКИ КЛАС ПО ГРЪНЧАРСТВО И КЕРАМИКА

Този майсторски клас е насочен към хора готови да отделят достатъчно време и енергия, за да преминат през цялостния процес на създаване на едно керамично изделие. Под вещото ръководство на майстор грънчаря Радостин Ганев, ще моделираме своите свещници на грънчарското колело или от глинени платки, по-късно ще ги глазираме в избрани цветове и ще ги напълним с ароматен восък.
Като резултат от обучението, всеки участник ще отнесе в дома си направените от него свещници, за украса или за подаръци на приятели и близки.
Защото всички обичаме свещи!!!! Топлината и мекотата на пламъка ни даряват усещане за уют и покой.
Събитието ще се състои в две последователни недели (16.02.2020 г и 23.02.2020 г) от 12 ч до приключване на работния процес.
• 16.02.2020 г – моделиране на свещник от глинена платка или на грънчарско колело
До следващата събота, творенията Ви ще са изсъхнали, ние ще ги изпечем и ще Ви очакваме за да завършите своите уникати на:
• 23.02.2020 г – глазиране на изработените свещници.
• Участниците сами избират аромата на свеща, която ще бъде отлята в „Свещниците-подаръци“
• Участниците не са ограничени за броя на изработените „Свещници – подаръци“
• Всички материали, защитно облекло, пространство за работа и професионални снимки (Mamon Bagouthi) са подсигурени от Община Марица
• Участие само с предварително записване на телефон : 0888 40 07 92 / Дияна Мичокова
• Цена 50 лв (общо за двата етапа на изработка на свещниците)

Очакваме Ви!

Обредна направа на подници в деня на Св. пророк Йеремия

Голям ден, важен ден, силен ден! Ден пълен с надежди! 
На 1-ви май почитаме три празника.

Православната църква почита паметта на Св. пророк Йеремия, който посява в душите на християните надежда и очакване за сина Божи.

А житото спало на топло в земята цяла зима, вече е покълнало, нежните зелени класове растат бързо и събират в себе си слънце. Душите на хората се пълнят с надежди. И какво им остава освен да приготвят ПОДНИЦИТЕ, за да има къде да се пекат вкусните хлябове и с песни и танци да пропъдят змейове и змеици, та да е леко на душите и щастие да цари в домовете.

Като истински земеделци, свързани със земята манолчани почитат и празника на труда. Защото земята се отблагодарява само на трудолюбивите.

За втора поредна година в двора на Културно-информационен център „Малетепе“ се събраха хора почитащи традицията, за да отпразануваме трите празника. Направихме подници, пекохме хлябове, пяхме танцувахме и се веселихме. И вдигнахме ВИСОКО хляба, та да покажем, че е по – ГОЛЯМ от нас! Защото традициите ни живеят в него, а тях оставяме на нашите деца.

Голям ден, важен ден, силен ден! Ден пълен с надежди! 
На 1-ви май почитаме три празника.

Православната църква почита паметта на Св. пророк Йеремия, който посява в душите на християните надежда и очакване за сина Божи.

А житото спало на топло в земята цяла зима, вече е покълнало, нежните зелени класове растат бързо и събират в себе си слънце. Душите на хората се пълнят с надежди. И какво им остава освен да приготвят ПОДНИЦИТЕ, за да има къде да се пекат вкусните хлябове и с песни и танци да пропъдят змейове и змеици, та да е леко на душите и щастие да цари в домовете.

Като истински земеделци, свързани със земята манолчани почитат и празника на труда. Защото земята се отблагодарява само на трудолюбивите.

За втора поредна година в двора на Културно-информационен център „Малетепе“ се събраха хора почитащи традицията, за да отпразануваме трите празника. Направихме подници, пекохме хлябове, пяхме танцувахме и се веселихме. И вдигнахме ВИСОКО хляба, та да покажем, че е по – ГОЛЯМ от нас! Защото традициите ни живеят в него, а тях оставяме на нашите деца.


Warning: Undefined array key "add_ai_to_all_pages" in /home/maltepeb/public_html/wp-content/plugins/advanced-iframe/advanced-iframe.php on line 703

Warning: Undefined array key "enable_content_filter" in /home/maltepeb/public_html/wp-content/plugins/advanced-iframe/advanced-iframe.php on line 713

Warning: Undefined array key "add_ai_external_local" in /home/maltepeb/public_html/wp-content/plugins/advanced-iframe/advanced-iframe.php on line 721