Warning: Undefined array key "remove_page_param_from_query" in /home/maltepeb/public_html/wp-content/plugins/advanced-iframe/advanced-iframe.php on line 1331

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/maltepeb/public_html/wp-content/plugins/advanced-iframe/advanced-iframe.php:1331) in /home/maltepeb/public_html/wp-content/plugins/advanced-iframe/advanced-iframe.php on line 374

Warning: Undefined array key "cookie_samesite_filter" in /home/maltepeb/public_html/wp-content/plugins/advanced-iframe/advanced-iframe.php on line 377

Warning: Undefined array key "enable_content_filter" in /home/maltepeb/public_html/wp-content/plugins/advanced-iframe/advanced-iframe.php on line 1206
Myth – Проект "Музей на открито Малтепе"
Warning: Undefined array key "add_ai_external_local" in /home/maltepeb/public_html/wp-content/plugins/advanced-iframe/advanced-iframe.php on line 527

Древната Римска империя оживя край пловдивското село Маноле


Warning: Undefined array key "replace_iframe_tags" in /home/maltepeb/public_html/wp-content/plugins/advanced-iframe/advanced-iframe.php on line 1026
 Древната Римска империя оживя край пловдивското село Маноле. Групата за възстановки „Първи италийски легион“ от Свищов пресъздаде част от ежедневието на римските войници, разквартировани в провинция Тракия. Поводът – откриването на музея на открито край голямата антична могила Малтепе.

Първи италийски легион пристига в Тракия през 69-та година след Христа. Задачата му е да брани северната граница на империята.

Всеки член на легиона е с автентично въоръжение и облекло. Изпълняват се команди от времето на император Веспасиан.

Край могилата Малтепе туристите вече могат да се запознаят отблизо с римско-тракийските бит и занаяти.

Пред гостите на новия музей на открито беше приготвена и специална гозба със свинсо месо по стара римска рецепта.

 

Източник: BTV

  

  

   

   

  

  

  

  

  

  

  

  

 

   

 

 

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ – ПОКАНА

 

Уважаеми представители на медиите,

 

От името на кмета на община Марица, г-н Иванов, имаме удоволствието да Ви поканим на официалното откриване на културно-информационен център „Малтепе“, с. Маноле.

Събитието ще се състои на 17 юни от 11.00 часа.

Ще бъдете свидетели на специална възстановка на сцени от бита и културата на траки и римляни от III в. сл. Хр.  В програмата са заложени събития, които да популяризират античната история и култура, да запазят спомена за гордите траки и  безстрашните римляни,  както и да представят антични танци.

Ще можете да се докоснете до занаяти, които днес са част от културното образование на децата ни. Именно най-малките ще имат възможността да се включат в планираните дейности, за да Ви покажат как оцветяват керамика, как подреждат мозайка и изписват папирус!

Елате да Ви представим и най-голямата гозба, пресъздадена по антични рецепти в огромен тиган от кулинарния експерт и телевизионен водещ Ути Бъчваров.

 

Ще Ви очакваме заедно да се докоснем до бита и културата на древните траки и римляни!

На 17 юни, в 10:00 часа пред сградата на община Марица ще има осигурен транспорт до с. Маноле. За потвърждение  тел.: 0883 47 20 20 до 16:30 часа на 16 юни.

За улеснение Ви изпращаме GPS координати на културно-информационен център „Малтепе“, в с. Маноле:

https://www.google.bg/maps/place/42%C2%B010’32.7%22N+24%C2%B056’14.6%22E/@42.175748,24.93739,17z/data=!3m1!4b1!4m5!3m4!1s0x0:0x0!8m2!3d42.175748!4d24.93739

 

За повече информация – Ива Лукайчева – 0883 47 20 20.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

Днес, 20 април 2017 г., в залата на общинския съвет на община „Марица“ се проведе заключителна пресконференция по проект „Mузей на открито Mалтепе”.

Проект „Музей на открито „Малтепе“ с бенефициент община „Марица“ е с безвъзмездно финансиране по Програма БГ08 „Културно наследство и съвременни изкуства“, финансирана от Финансовия механизъм на европейското икономическо пространство. Проектът се изпълнява в партньорство с Областна администрация Пловдив и Регионален археологически музей – гр. Пловдив и е на стойност 805 961,61 евро, а крайният срок на проекта е 28.04.2017г.

В резултат от изпълнение на дейностите по проекта в с.Маноле, община „Марица“ е създаден археологически комплекс с информационен и експозиционен център, който е оборудван с многофункционална софтуерна информационна система, даваща информация за експозицията, тематична информация за експонатите, план с разположението на залите, информация за бъдещи и настоящи изложби. Предвидена е и многопроекторна система, която да осигурява големи видео прожекционни площи. Всеки посетител може да се възползва от индивидуална екскурзоводска система, чрез която да получи едно великолепно изживяване, разглеждайки и опознавайки обекта. Посетителят ще има възможност да се докосне до атмосферата на тракийските земи и чрез специално изработените по оригинални исторически документи аксесоари и атрибути – корони, бижута, щитове, копия, лъкове, керамика, монети, съдове и др.

На разположение на посетителите за още по-интересно преживяване са и уникалните занаятчийски работилници, които са оборудвани с глиномес, керамична пещ, грънчарско колело, стан за тъкане. Единствена по рода си карта на тракийските могили в България дава по-ясна представа за историческото наследство, оставено от траките по нашите земи.
Обособена е зона за учебна археология, реставрация и музейни практики, паркинг за леки коли и автобуси. За административното обслужване на информационния център са оборудвани семинарна и конферентна зали, помещения за служебния персонал, помещение за охрана, прилежащи сервизни и обслужващи помещения, малко кафене и тоалетни за посетители (вкл. за хора с увреждания).

Проектът е част от цялостната стратегия за развитие на общия туристически продукт на община „Марица“. След приключване на дейностите по проекта се очаква повишаване на интереса към района на с. Маноле и културно-историческите му обекти. Съживяването на този обект е предпоставка за увеличаване на познанията в областта на историята и културата, предизвикване на интерес от страна не само на младите хора и на специалистите, ангажирани с такъв тип дейност, но и на цялата общественост.

Успешното изпълнение на дейностите по проекта способстват могилата „Малтепе” да бъде обособена като интересна туристическа атракция, която да привлича както български, така и чуждестранни туристи, а това от своя страна да се отрази пряко и положително върху икономическото състояние на целия регион.
Повече информация за проекта – www.maltepe.bg

ПОКАНА ЗА ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

Имаме удоволствието да Ви поканим на заключителна пресконференция, във връзка с изпълнението на Проект „Музей на открито Малтепе“, който се финансира съгласно Договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ (БФП) №24-10М1-45 от 28.08.2015г. по Програма БГ08 „Културно наследство и съвременни изкуства” на Финансовия механизъм на Европейското икономическо

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

Имаме удоволствието да Ви поканим на заключителна пресконференция, във връзка с изпълнението на Проект „Музей на открито Малтепе“, който се финансира съгласно Договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ (БФП) №24-10М1-45 от 28.08.2015г. по Програма БГ08 „Културно наследство и съвременни изкуства” на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство, Мярка 1 „Реставриране, обновяване и опазване на културното наследство”.

Пресконференцията ще се състои на 20 април 2017г. от 13 часа в Конферентната зала на Община „Марица“.

Ще бъде представена реализацията на проекта “Музей на открито Малтепе” по дейности, както и перспективата пред обекта. Проектът способства за предпазване и съхранение на културното наследство на България и документирането му като обект на културната история, а също и осигуряване на достъпност до него за обществеността.
Превръщането на обекта в туристическа атракция в резултат от дейностите по проекта ще способства и за повишаване на вниманието към района. Освен информационен център, ще се реализира и още една цел на проекта посредством изградения учебен център по археология, в който ще се обучават студенти, специалисти и хора (непрофесионалисти) с интерес към археологията на територията на Малтепе. Проектът е от приоритено значение за Община „Марица“ и нейните партньори не само с цел развитие на региона и опазване на културното наследство, но и за постигане на високи стандарти в реализацията на подобни проекти.

За всякаква допълнителна информация оставаме на Ваше разположение!
Ръководител на проекта: Здравко Данаилов – 032/907-811

Музей на открито „Малтепе“ ще се появи в Община Марица

IMAG4197Днес бе направена първа копка на Музей на открито „Малтепе“ в Община Марица, който се изпълнява в партньорство с Регионален археологически музей гр. Пловдив и Областна администрация с административен център град Пловдив, предаде кореспондентът на БГНЕС от региона. На събитието присъстваха кметът на Община Марица Димитър Иванов, кметът на с. Маноле Александър Иванов, доц. д-р Костадин Кисьов – директор на регионалния археологически музей в гр. Пловдив, както и представители на консорциум „МАЛ ТЕПЕ 2016“. Двамата кметове направиха първа копка, с която бе дадено началото на изпълнението на строителните дейности във връзка с изграждането на първия музей на открито на територията на общината. Г-н Димитър Иванов увери всички присъстващи, че лично ще осъществява контрол по качественото и навременно изпълнение на всички дейности по строителството и пожела успех на всички участници в проекта. Проектът е на стойност 805 961,61 евро и е със срок на изпълнение 18 месеца – от 28.08.2015 г. до 28.02.2017 г. Безвъзмездното финансиране е осигурено чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009 – 2014, Програма БГ08 “Културно наследство и съвременни изкуства” по Мярка 1 „Реставриране, обновяване и опазване на културното наследство”, чрез Министерство на културата, съгласно Договор №24-10М1-45 от 28.08.2015г. Могила „Малтепе” е най-голямата надгробна могила на територията на България с размери – диаметър 90м. и височина 22м. Могилата представлява част от голям тракийски могилен некропол, свързан с историята на античния Филипопол в периода І в. пр. Хр. – ІІІ в. сл.Хр. Регистрирана като недвижима културна ценност – археологически обект в Автоматизираната информационна система „Археологическа карта на България” под Регистрационен № 10001496. Във връзка с изпълнение на дейностите и постигане на напредък по проекта „Музей на открито Малтепе“, на 10 юни 2016 г., след проведена тръжна процедура за избор на изпълнител, кметът на община Марица Димитър Иванов и представителят на „МАЛ ТЕПЕ 2016“ ДЗЗД подписаха договор за извършване на „Инженеринг на обект: „Археологически комплекс с приемна сграда, информационен център, открити и покрити площи за експозиция и учебна археология“, мест. Малтепе, в землището на с. Маноле, община Марица. Договорът за инженеринг е на стойност 1 428 164,96 лв. с ДДС, а общият срок за изпълнение е 180 календарни дни от датата на подписване на договора. В инвестиционния проект е заложено оформление на пространството около могилата. Обособена е зона за учебна археология, реставрация и музейни практики. В североизточна посока е определена площ за депониране на пръстта, извадена от могилата. Предвиден е паркинг за пристигащите посетители, който да обслужва до 15 леки коли и 2 автобуса.

За административното обслужване на музея са предвидени помещения, които да удовлетворяват няколко основни цели:

 1. Информационен център;
 2. Конферентна зала;
 3. Помещения за служебния персонал;
 4. Помещение за охрана;
 5. Прилежащи сервизни и обслужващи помещения.

Източник: БГНЕС

Прессъобщение

IMAG4197Днес, 27 юли 2016 г., се проведе официална церемония, свързана с първа копка по проект „МУЗЕЙ НА ОТКРИТО „МАЛТЕПЕ” с бенефициент Община Марица, който се изпълнява в партньорство с
Регионален археологически музей гр. Пловдив
Областна администрация с административен център град Пловдив
На събитието присъстваха кметът на Община Марица – г-н Димитър Иванов, кметът на с. Маноле – г-н Александър Иванов, доц. д-р Костадин Кисьов – директор на регионалния археологически музей в гр. Пловдив, както и представители на консорциум „МАЛ ТЕПЕ 2016“.
Двамата кметове направиха първа копка, с която бе дадено началото на изпълнението на строителните дейности във връзка с изграждането на първия музей на открито на територията на общината. Г-н Димитър Иванов увери всички присъстващи, че лично ще осъществява контрол по качественото и навременно изпълнение на всички дейности по строителството и пожела успех на всички участници в проекта.
Проектът е на стойност 805 961,61 евро и е със срок на изпълнение 18 месеца – от 28.08.2015г. до 28.02.2017г.
Безвъзмездното финансиране е осигурено чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009 – 2014, Програма БГ08 “Културно наследство и съвременни изкуства” по Мярка 1 „Реставриране, обновяване и опазване на културното наследство”, чрез Министерство на културата, съгласно Договор №24-10М1-45 от 28.08.2015г.
Могила „Малтепе” е най – голямата надгробна могила на територията на България с размери – диаметър 90м. и височина 22м. Могилата представлява част от голям тракийски могилен некропол, свързан с историята на античния Филипопол в периода І в. пр. Хр. – ІІІ в. сл.Хр. Регистрирана като недвижима културна ценност – археологически обект в Автоматизираната информационна система „Археологическа карта на България” под Регистрационен № 10001496.
Във връзка с изпълнение на дейностите и постигане на напредък по проекта „Музей на открито Малтепе“, на 10 юни 2016г., след проведена тръжна процедура за избор на изпълнител, кметът на община Марица г-н Димитър Иванов и представителят на „МАЛ ТЕПЕ 2016“ ДЗЗД подписаха договор за извършване на „Инженеринг на обект: „Археологически комплекс с приемна сграда, информационен център, открити и покрити площи за експозиция и учебна археология“, мест. Малтепе, в землището на с. Маноле, община Марица. Договорът за инженеринг е на стойност 1 428 164,96 лв. с ДДС, а общият срок за изпълнение е 180 календарни дни от датата на подписване на договора.

В инвестиционния проект е заложено оформление на пространството около могилата. Обособена е зона за учебна археология, реставрация и музейни практики. В североизточна посока е определена площ за депониране на пръстта, извадена от могилата.Предвиден е паркинг за пристигащите посетители, който да обслужва до 15 леки коли и 2 автобуса.
За административното обслужване на музея са предвидени помещения, които да удовлетворяват няколко основни цели:

 • Информационен център
 • Конферентна зала
 • Помещения за служебния персонал
 • Помещение за охрана
 • Прилежащи сервизни и обслужващи помещения

Относно целите, свързани с образование и обучение в областта на историята, археологията и изкуствата, са предвидени зала за учебни практики (помещения с инсталирани технически и учебен реквизит, мултимедийни и компютърни устройства), както и складова площ.

Общата застроена площ на сградата е 790.05 кв.м.

В проекта е включена и семинарна зала за около 30 човека.
На площадката на археологическия комплекс са предвидени още:
Зона за открито експониране на структури от могилата
Паркова среда – беседки, места за сядане
Депо за складиране на пръстта
Площи, обслужващи научно-изследователския екип

За строителния надзор, предвиден по проекта, на 16.05.2016г. е сключен договор с фирма „Контрол-инвест“ ЕООД. Договорът влиза в сила от деня на откриване на строителната площадка и е със срок на действие до издаване на Разрешението за ползване на обекта от Държавната приемателна комисия, но не по-късно от 28.02.2017г.

Напрегнато археологическо лято в Пловдив

снимка: БГНЕС

В края на юли започват проучванията на Небет тепе в Пловдив, каза директорът на Регионалния археологически музей доц. Костадин Кисьов.

Голям екип начело с арх. София Христова и асистенти по археология от Пловдивския университет в продължение на месец-два ще трябва да установят на база геофизични проучвания от миналата година и сегашни разкопки няколко важни неща, обясни той за БГНЕС.

В зоната около водохранилището от Средновековието никога не са били провеждани археологически разкопки. Целта е да се види дали западната крепостна стена не продължава в тоя сектор и дали съществуват някои вътрешни зидове. Ако се открият тия фортификационни съоръжения, те трябва максимално да бъдат разкрити, така че проектът, който ще следва за реставрация и консервация, да обхване цялата площ на Небет тепе, включително и източната крепостна стена, която сега е скрита от растителност. В зависимост от разкопките идния месец ще се прецени дали да се разкопава цялата площ.

Напрегната е програмата на пловдивските археолози това лято. Най-голямата част от тях начело с арх. Жени Танкова работят на Голямата базилика. В момента се разчиства достъпът до оная част от базиликата, която остава скрита по отсечката на бул. „Княгиня Мария- Луиза“ до „Цар Борис Трети Обединител“, но багерите вече рушат асфалта и археолозите всеки момент ще бъдат на ход. Очаква се тяхната работа да приключи до края на годината или началото на следващата година, след което ще има приемателна комисия и съответно започват работите по консервацията и реставрацията.

Пловдив е град, в чийто център рядко се случва да се копае безпроблемно. Така двама археолози от музея следят новото строителство, единият обект в момента е в подстъпите на Стария Пловдив, а арх. Мая Мартинова неотлъчно бди над изкопните работи на ЕВН, които прокарват в центъра тръби за парно.

На бул. „Васил Априлов“ през пролетта изкопните работи вече бяха спирани заради находки. Впрочем при подобна дейност преди две години, изкопи на основи за нова сграда в подстъпите на Стария Пловдив, бе открит некропол. Ръководител на разкопките беше арх. Елена Божинова.

Ставаше дума за християнско гробище от 15-17 век, в който бяха открити запазените скелети на 230 души. Последните осем бяха извадени преди месец при довършителни изкопни работи. Поне при осем от погребенията се забелязват следи от особено отношение – тухла в устата, завързани крака, тежести. Всичко това говори за т.нар. „вампири“ или усилия на живите да попречат на мъртвия да възкръсне…

Очаква се останките на всички открити християни да бъдат погребани в Централни гробища в Пловдив със съответната религиозна церемония до края на годината, има отделено място за тях.

Сред важните обекти на Регионалния археологически музей е и могилата Малтепе до село Маноле. В момента там се провеждат геофизични проучвания на околната площ от 30 дка, където община Марица смята да строи по проект, финансиран от Норвежката програма, център за експериментална археология и културен туризъм.

Източник: iNEWS

Първа копка на „Музей на открито Малтепе“, област Пловдив

Във връзка с изпълнението на Проект „Музей на открито Малтепе“, финансиран по Програма БГ08 „Културно наследство и съвременни изкуства” на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство, Мярка 1 „Реставриране, обновяване и опазване на културното наследство”, съгласно Договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ (БФП) № 24-10М1-45 от 28.08.2015г., имаме удоволствието да Ви поканим на официална церемония, свързана с първа копка на обекта. Цялата публикация „Първа копка на „Музей на открито Малтепе“, област Пловдив“

КМЕТЪТ НА ОБЩИНА МАРИЦА ПОДПИСА ДОГОВОР ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА МУЗЕЙ НА ОТКРИТО В С. МАНОЛЕ

dogovor_1

На 10 юни 2016г., след проведена тръжна процедура за избор на изпълнител, кметът на община Марица г-н Димитър Иванов и представителят на „МАЛ ТЕПЕ 2016“ ДЗЗД подписаха договор за извършване на „Инженеринг на обект: „Археологически комплекс с приемна сграда, информационен център, открити и покрити площи за експозиция и учебна археология“, мест. Малтепе, в землището на с. Маноле, община Марица, която дейност се изпълнява по проект „Музей на открито Малтепе“, финансиран по договор за безвъзмездна финансова помощ № 24-10М1-45 от 28.08.2015г., по програма БГ 08 „Културно наследство и съвременни изкуства“ на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство, Мярка 1 „Реставриране, обновяване и опазване на културното наследство”.

Договорът за инженеринг е на стойност 1 428 164,96 лв. с ДДС и включва следните дейности:

 • Изготвяне на инвестиционен проект във фаза технически проект с количествено-стойностни сметки по съответните части;
 • Изпълнение на строително–монтажните и консервационно-реставрационните работи, съгласно одобрения от компетентните органи инвестиционен проект.
 • Упражняване на авторски надзор по време на строителството на обекта.

Очаква се техническият проект да е готов в рамките на 20 календарни дни от подписването на договора, а строителството да продължи не повече от 160 дни.

Допълнителна информация относно проектирането и изпълнението на обекта ще бъде публикувана на интернет страницата на проекта www.maltepe.bg
Очаквайте подробности!


Warning: Undefined array key "add_ai_to_all_pages" in /home/maltepeb/public_html/wp-content/plugins/advanced-iframe/advanced-iframe.php on line 703

Warning: Undefined array key "enable_content_filter" in /home/maltepeb/public_html/wp-content/plugins/advanced-iframe/advanced-iframe.php on line 713

Warning: Undefined array key "add_ai_external_local" in /home/maltepeb/public_html/wp-content/plugins/advanced-iframe/advanced-iframe.php on line 721